Wat te regelen voor je foodtruck
Voordat je echt aan de slag kan gaan met jouw foodtruck moet je een paar zaken regelen voor je foodtruck . Wij hebben ze even voor jou op een rijtje gezet.
Zorg ervoor dat je ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel. Zonder een inschrijving ben je geen echt bedrijf en dat is wel zo handig natuurlijk! Om je in te schrijven maak je op de site van KVK een afspraak om langs te komen om jouw inschrijving voor je foodtruck te regelen. Als jouw inschrijving rond is krijg je een KVK nummer en btw nummer die je nodig gaat hebben voor je administratieve werk. klik hier om een afspraak te maken om je in te schrijven.
Vergunningen en belangrijke papieren
Allereerst is het belangrijk om zaken als vergunningen op tijd aan te vragen. Het aanvragen van een vergunning kan soms lang duren. Denk bijvoorbeeld aan een standplaatsvergunning voor ambulante handel. Deze vergunning heb je nodig als je op een openbare plek wilt staan met je foodtruck. Deze vraag je aan bij de gemeente. Ook als jij zelf een event wilt organiseren moet je hier een vergunning voor aanvragen bij de gemeente. Als jij met je foodtruck alcoholistische dranken wilt verkopen heb je ook een vergunning nodig, als je dit niet doet, riskeer je veel problemen en daar zit je natuurlijk niet op te wachten!
Voordat jij met je foodtruck de weg opgaat moet je eerst even checken of je in het bezit bent van het juiste rijbewijs. Je mag namelijk met een B rijbewijs met een voertuig rijden wat maximaal 3500 kg weegt. Is deze zwaarder, kan het zijn dat jij een ander rijbewijs in bezit moet hebben. Check dit dus even goed!
Zaken regelen voor je foodtruck omtrent veiligheid
Voor het werken met voedsel zijn er veel strenge regels om de hygiëne en voedselveiligheid te waarborgen. Dit zijn de regels van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en hier moet je aan voldoen. Ook moet je in het bezit zijn van sociale hygiëne als je een eigen foodtruck hebt. Dit soort zaken regelen kan je het beste ook bijtijds regelen.
Aan je kosten denken
Het is natuurlijk wel de bedoeling dat jij met je foodtruck uiteindelijk geld gaat verdienen. Maar wat voor prijs moet jij nou eigenlijk vragen voor jouw product? Dat verschilt natuurlijk per product. Waar je rekening mee moet houden is dat je altijd vaste kosten hebt. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten van je gas, water, licht, brandstof en verzekeringen. Als je op een event gaat staan, is de kans groot dat jij een bepaald bedrag moet gaan betalen voor deze plek. Als je je aanmeld bij een foodtruck platform zoals ToetToetFood, moet je hier (eenmalige) inschrijvingskosten voor betalen. Als je personeel in dienst neemt, zitten hier ook kosten aan verbonden. Het is ook een optie om een uitzendbureau te gebruiken of zzp’ers in te huren.
Ook moet je voor jouw gerechten inkopen doen om deze te bereiden. Naast ingrediënten voor je gerecht, moet je ook spullen inkopen zoals servetjes, verpakkingen, bestek, schoonmaakmiddelen en wellicht aankleding voor je foodtruck. Al deze kosten moet je dus verwerken in de uiteindelijke prijs die je gaat vragen voor jouw product plus een winstmarge, want je moet er uiteindelijk toch geld aan over houden. Ook moet je niet vergeten dat je btw op de prijs moet rekenen. Deze draag je weer af aan de belastingdienst. Het btw tarief is voor voedingsmiddelen 9% en voor merchandise 21%.
Het is slim om een buffer geld op te bouwen voor onverwachte kosten, zodat je niet voor vervelende verassingen komt te staan als iets kapot gaat. Meer tips over financiën vindt je hier.