Financiën

Bij het hebben van een eigen onderneming hoort (helaas) ook administratief werk. Wij hebben een paar tips en belangrijke dingen voor jou op een rijtje gezet, zodat je niet de mist in gaat met de financiën van je foodtruck onderneming. 

Allereerst is het handig om een fijn programma te gebruiken voor het bijhouden van de financiën van je foodtruck. Een gebruiksvriendelijk programma hiervoor is bijvoorbeeld Moneybird. Hiermee kan jij je boekhouding met gemak netjes bijhouden. Het is belangrijk dat je alle uitgaven en inkomsten netjes bijhoudt en bonnetjes bewaard voor je administratie. Voor veel dingen geldt een bewaarplicht van 7 jaar dus houd hier rekening mee.  Anders kom je in de knoop met je boekhouding en dat zorgt voor veel onnodige stress en zorgen. 

Ook zijn er veel regels omtrent belasting als starter die je goed moet weten want deze kunnen je veel voordeel opleveren. Zo heb je een startersaftrek en een zelfstandigenaftrek. Het zou zonde zijn als je daar geen gebruik van zou maken. Maar er zijn veel regels over deze aftrekposten en gelden dus niet altijd voor iedereen, dus zoek goed uit of dit voor jouw onderneming geldt. Klik hier als je voor meer informatie over deze aftrekposten.  Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om een boekhouder in te schakelen om dit voor jou te regelen en uit te zoeken, als je hier budget voor hebt scheelt dit jou wel veel werk en tijd. 

Door goed je voorraadadministratie bij te houden krijg je een beter idee hoe hard jouw voorraad loopt en kan je beter je inkopen doen de keer erna. Beter inkopen betekent minder verspillen, daarmee bespaar je kosten en beperk je voedselverspilling wat ook weer bijdraagt aan een beter milieu. Dat is een fijne win-win situatie !

Als je ondernemer bent moet je ook niet vergeten dat je belasting moet afdragen. Om duidelijk te maken hoe belasting werkt hebben we een klein voorbeeldje voor je. 

Stel jij verkoopt hamburgers. De inkoop van je voorraad is 500 euro. Daar betaal jij dus 9% btw over, dit is 45 euro. Je hebt dus inclusief btw 545 euro betaald. 

Je verkoopt vervolgens 100  hamburgers voor 7,00 euro, in totaal dus voor 700 euro exclusief btw . inclusief btw is de prijs dus 7,63 euro. Dat betekent dus 100 x 7,63 = 763. De ontvangen btw is dan 763 -700 = 63 euro

63-45 = 18 euro nog af te dragen aan belasting

even op een rijtje :

– Betaalde btw : 45 euro 

– Ontvangen btw  : 63 euro

– Af te dragen btw : 18 euro 

Houdt hier dus rekening mee als je een prijs bepaalt voor je product en wanneer je belasting aangifte gaat doen. 

We hopen je met deze tips en tricks op weg te hebben geholpen met het starten van je eigen foodtruck! Wil jij met je foodtrucks op de leukste events staan in Nederland? Meld je dan aan op onze site!